Hoe word ik alles?

Het is even stil geweest hier, ik zat/zit een beetje in een dip. Ik heb net genoten van een heerlijke week vakantie in Zeeland in een soort Amerikaanse villa met sauna en ben sinds terugkomst in Den Haag snipverkouden.
Daar omheen ben ik flink aan het worstelen met keuzes en focus.
Toevallig kwam ik via een TED talk Emilie Wapnick weer tegen, eerder heb ik van haar het boek ‘hoe word je alles?’ gelezen. Voor de tweede keer was het een verademing. Haar idee is: ‘Het kan zijn dat je veel passies en interesses hebt en daarom helemaal in de stuip schiet als je het gevoel krijgt dat je er 1 moet kiezen, en dat meerdere mensen dit hebben’. Als ik mensen vertel dat ik (klassiek) zangeres, theatermaker en personal trainer ben krijg ik vaak een reactie à la: “wat een bijzondere combinatie. Dat hoor je ook niet vaak”

Er zijn redelijk wat termen voor dit soort type mens: multipotentialist, renaissancemense, homo universalis. Het tegenovergestelde hiervan noemt Wapnick een specialist, iemand die juist heel veel interesse heeft in 1 specifiek gebied.
Waar ik nou wel zou willen durven zeggen is: “Ik vind heel veel dingen boeiend en ben in die dingen ook allemaal aardig bedreven en zodra ik het snap raak ik verveeld en ga ik op zoek naar iets nieuws. Dus wat ben ik? Dat ligt eraan wanneer je het vraagt!”

Ik merk dat ik de term multipotentialist ook vrij hoogdravend vind. Even de vier vragen van Katie Byron erbij pakken. Haha, wacht deze sprong heeft een beetje uitleg nodig. Ik doe momenteel mee aan het smartgirls startUp jaarprogramma waarin ik elke maand lessen krijg van vrouwelijke ondernemers. Ondernemen is mijn huidige grote interessse. Daar kwamen, in een masterclass van Adine Versluis over money mindset, de 4 vragen van Katie Byron langs.
Ik door loop ze hieronder even, heb ik er gelijk een keer mee geoefend.

Ik geloof dat een multipotentialist iemand is die zichzelf wel erg goed gelukt en bijzonder vindt.
1. Is het echt waar wat je denkt?
Geen idee, het is moeilijk meetbaar hoe bijzonder of goed gelukt iemand is.

2.Kun je dat 100% zeker weten?
Je weet volgens mij alleen 100% zeker dat je een keer dood gaat dus nee.

3.Hoe reageer je als je dat gelooft?
Blijven proberen me in het specialist model te gieten. Dan vertoon ik geen arrogantie, en blijven mensen me aardig vinden.

4.Wie zou je zijn zonder dat je dat gelooft?
Een tevreden mens met uitdagingen door middel van meerdere passies waar ik tussen kan en mag wisselen.

Oeh ,wie zou je zijn zonder dat je dat gelooft klinkt wel erg aantrekkelijk! Misschien toch zinvol om die overtuiging om te buigen in mijn hoofd.
Het laatste wat ik hier nog aan toe te voegen heb ik het 3 stappen model wat ik hierbij heb geleerd.
Stap 1: Creëer routine tot je verveeld raakt
Stap 2. Ben je verveeld? Ga weer op zoek naar opwinding tot je overladen raakt.
Stap 3. Raak je overladen, ga weer terug naar stap 1.
Heerlijk om mijn leven in dit simpele model te gieten en zo te weten wat ik wanneer nodig heb. Ik ga hiermee experimenteren!

Ik voel me er nog niet comfortabel bij mezelf vanaf nu als multipotentialist te betitelen maar heb wel weer extra ideeën om me te helpen bij mijn zoektocht naar “Hoe word ik alles?”Droomhuis gekregen

Foto door David Gonzales op Pexels.com

Wat een spannende dagen waren het! Vrijdag om 16:00 hadden we geboden op een fantastisch huis en we hoorden niks. Vrijdag niet, het weekend niet, maandag belde de makelaar… een aanvullende vraag (arggghh) . Gelukkig op dinsdagochtend, het verlossende woord: ons bod is geaccepteerd!
Nu wil ik jullie heel graag vertellen welke parallellen ik ineens zag tussen hoe we rondom dit huis hebben gehandeld en de verschillende methodes die ik gebruik in mijn weg naar een leven als succesvolle vrouw.

1.Visualiseren
Op de dag van de bezichtiging fietsen we de straat van het huis in en ik voel me alsof ik thuis kom. Dit is waar ik de hele tijd naar op zoek ben geweest. Eengezinswoning, met voor en achtertuin, helemaal naar eigen smaak te maken. Vervolgens lopen we door de weelderige tuin naar de deur toe, de makelaar is er nog niet, en we gluren vast door de mooie, grote ramen. In mijn hoofd speelt zich een filmpje af van hoe wij de sleutel hebben gekregen en iemand óns huis laten zien. Op dit moment hadden we letterlijk alleen de voorkant van het huis gezien. Zo’n intern filmpje heet een visualisatie. Visualisatie is een handige tool om alvast even van de toekomst te proeven te ervaren hoe dat is. Je kan het zelf oproepen of het overkomt je en verteld je iets vanuit je ïntuitie.

2. Vertrouwen op intuïtie
Na de bezichtiging liepen we de tuin uit en ik kon me nauwelijks inhouden om te zeggen ‘ik vind het zo leuk’ met de makelaar ernaast. Mijn lief zag al het kluswerk, ik zag vooral mijn droomhuis daar staan. Wij zijn een goede combi van dromen en realiteit 😉
Op weg naar onze fietsen kwamen we een vrouw tegen die al in deze straat woonde, ze zei: ‘Ik zou het doen hoor, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als hier en als je ooit kinderen wil is het ook helemaal super.’
Jen Sincero heeft het regelmatig over Universal Intelligence (U.I.). Een soort hogere macht. Je mag natuurlijk helemaal zelf beslissen of je zin hebt daarin te geloven. Ik heb besloten dat als ik niemand kwaad doe met waar ik in geloof ik lekker zelf mag beslissen. En ik vind het idee van rondzwervende ideeën die een mens zoeken om werkelijkheid te worden heerlijk. Dus ik zag dit als een extra bevestiging van U.I.

Hoe meer dagen verstreken sinds de bezichtiging hoe meer ik voelde “dit huis is het helemaal”. We hadden een bod met onze adviseur besproken op woensdag en dat zou vrijdag opgestuurd worden. Het bod zat me niet helemaal lekker. Ik wilde dit huis écht en tot twee keer toe was ons 99% kans op lukken geboden en hadden we het toch niet gekregen.
De gedachte om er nog 5000 boven te gaan zitten en zelfs het specifiek biedbedrag kwam steeds langs in mijn hoofd. Ik zag het wederom als U.I. en besloot baat het niet dan schaadt het niet dus ik met lief overleggen of hij het ermee eens was. Voordeel hierbij, hij wilde gewoon een huis en houdt van mij dus ik hoefde niet met hele sterke argumenten te komen.

3. Affirmaties
Elke ochtend schrijf ik een paar zinnen op die gaan over dingen die ik wil zijn of hebben.
Een voorbeeld daarvan is Ik ben een succesvolle vrouw en ondernemer.
Op de dag dat we ons bod uit brachten ben ik daar ook bij gaan schrijven : Ik heb een huis gekocht.

4. Taal en gedrag
Als laatste hebben lief en ik ons gedragen en gesproken alsof het huis al van ons was.
De andere bezichtiging die week hebben we afgezegd. We hebben bubbels gedronken als toast op ons huis op zaterdag, toen we dus nog niks wisten. We zeiden dingen als: ‘Wanneer bellen ze nou dat het huis van ons is’ en spraken alvast over óns huis.

Tijd om verder te gaan met de papierwinkel, een geaccepteerd bod is een fantastische stap en nu door 🙂


De eerste resultaten

Men (engels), wat is er al veel gebeurd. Ik kan bijna niet geloven dat mijn eerste blog pas van een kleine 3 weken geleden is. Wil je zeker zijn dat je geen enkele blog mist dan kun je onder aan de pagina op volg klikken😊


Ik vond het onwijs eng om de post daarover op instagram te zetten. Het is nogal wat om zo’n overtuiging over jezelf online te slingeren. Al helemaal voor iemand die dagboeken altijd al de grootste onzin vond (tenzij ze voor de hele wereld te lezen zijn blijkbaar). Daarnaast vind ik ruimte innemen nog best wel spannend, dus lekker bezig, Jikke!
Nu zou ik het bijna anderen aanraden. Ik heb er allemaal lieve reacties op gehad, zelfs van iemand voor wie ik jaren geleden ooit een optreden heb gedaan in Amsterdam.

Het resultaat waar ik het meeste van geniet is dat ik weer zin heb om op te staan (ik word regelmatig voor de wekker wakker), en weer lol heb in mijn werk. Dit klinkt misschien raar als je het zelf nooit zo ervaren hebt, maar ik was ervan overtuigd dat dat niet voor mij was weggelegd. Werk was noodzakelijk om geld te verdienen, dat hoort er nu eenmaal bij en je tevreden en relaxt voelen is alleen weggelegd voor de happy few. Ik hoor mezelf nu af en toe praten en denk dan: Jezus.. je klinkt als zo iemand die je zelf vroeger wantrouwde omdat niemand zo tevreden kan zijn! Haha op dat soort momenten kan ik heerlijk om mezelf lachen en genieten van het feit dat ik nu die persoon ben.
Naast al die tevredenheid heb ik waarschijnlijk carpal tunnel in mij hand. Een soort beknelling van zenuw en pezen waardoor ik o.a. geen push ups kan. Ach groei zonder hordes lijkt me saai, dus ik ga een handsteunkous dragen en vrolijk verder.

Nog een klein lijstje met andere resultaten:)
– Afgesproken met iemand in mijn omgeving die ik al langer kende en ook haar onderneming aan het groeien is. We hadden zelfs allebei al eens naar onze liefdes uitgesproken dat we de ander wel als potentiele vriend zagen!

– Ik heb mijn sportschool baan opgezegd waar ik al een halfjaar tegenaan hikte. Ze hebben me een groot deel van deze pandemie doorbetaald en daar ben ik ze hartstikke dankbaar voor. Nu kan ik meer werk aannemen bij een andere opdrachtgever wat me sneller bij mijn doelen brengt.

– Ik heb meer lef gekregen in onderhandelen. 66% positief resultaat (woep woep!)

– Ik geef regelmatig personal training buiten en droeg dan een winterjas waarin ik me geen succes voelde. Die jas heb ik vervangen door een Woolrich en nu klopt het aan de buitenkant een stuk beter met mijn interne plaatje.

Wat heerlijk om dit allemaal zo op te schrijven. Nog een aanrader: noteer je successen.
Ik zie ernaar uit wat het me verder nog gaat brengen. Wordt zeker vervolgd!

Verlossing

Ik realiseerde me net, tijdens het ophangen van de was, dat het me enorm goed heeft gedaan ervoor uit te komen dat ik mij als een mislukking zag. Dit gevoel is nu niet meer iets van mij alleen wat constant in mij rondzingt en waar ik me voor schaam. Het lijkt wel alsof ik er van verlost ben. Het gevoel is zijn grip op mij verloren en ik ben weer vrij om nieuwe ideeën over mezelf op te bouwen  😊

Wat me ook opvalt en waar ik ontzettend dankbaar voor ben is dat ik echt vrijheid rondom eten kan ervaren. Ik heb een eetprobleem gehad op de middelbare school en dacht dat daarmee leven op een manier waarop de meeste mensen het niet meer aan je merken het best mogelijke herstel was. Ik heb nu door andere issues aan te pakken ineens stappen gezet op dit onderdeel die ik niet voor mogelijk zag. Ik dacht altijd dat mensen die zeiden dat ze alles van zichzelf mochten eten en zich nergens schuldig over voelden dat poneerden om een goed voorbeeld te geven. Ik was ervan overtuigd dat het een leugen was. Alleen… ervaar ik dit nu zelf ook steeds vaker. Zelfs zonder de angst dat ik dik word als ik die controle laat varen. Ik weet hoe ik goed voor mezelf moet zorgen en voel me ook fysiek en mentaal het lekkerst als ik dat doe. En als ik dan mezelf even wat meer ruimte geef in zoetigheden en wijn zie ik ernaar uit om daarna weer terug in mijn reguliere eetpatroon te stappen. Ik ben echt benieuwd naar wat het me verder gaat brengen en wilde deze onverwachte tussenstap graag delen😊

De weg naar succes

Ik voel een enorme onrust. Nu ik heb uitgevonden wat ik wil veranderen ben ik steeds op zoek naar nieuwe manieren om dit aan te pakken. Ik lees boeken o.a. Playing big van Tara Mohr (enorme aanrader) en luister podcasts (momenteel alles van Celine Charlotte) alsof m’n leven ervan afhangt. Het voelt af en toe alsof mijn hoofd bijna uit elkaar klapt van alle informatie. Gelukkig heb ik deze blog. Om aan mezelf te laten zien welke stappen ik al ondernomen heb en als stok achter de deur om nieuwe stappen te blijven zetten.

Ik weet ondertussen wie ik wil zijn: een succesvolle vrouw en ondernemer.
Hoe lief ik iedereen ook vind die zegt voor mij ben je dat al. Mindset gaat om wat er in mijn hoofd gebeurd en daar is dit nog niet de waarheid.
Ik realiseerde me laatst dat ik ondernemer zijn niet zag als een keuze maar als iets wat moest. Als ik in de klassieke muziek sector geld wilde verdienen zou dat op projectbasis zijn en
als ik koos voor verlonen bleef er niks over om van te leven. Er is, nu ik er zo mee bezig ben, op een hoop plekken ruimte voor verbetering:)

Daarnaast onderzoek ik wat een succesvolle vrouw maakt in mijn ogen
en ben ik aan het uitvinden hoe het vel van de succesvolle vrouw mij het best past.
Zo vraag ik me bij keuzes nu af: “Wat zou een succesvolle vrouw nu doen?”
Dat vergeet ik natuurlijk nog regelmatig, maar ik zit in een overgangsfase, ik wil mezelf ruimte geven om hieraan te wennen.

Met de volgende dingen ben ik al lekker aan het experimenteren:
1. Kleding waarin ik me niet succesvol voel gaat uit mijn garderobe.
Die verkoop ik via marktplaats of vinted of gaat naar de kringloop/leger des heils.

2. Mijn mindset rondom ondernemen aanpakken.
door : Vaker en beter te onderhandelen!
Het viel me op dat ik regelmatig druk ervoer vanuit werk gerelateerde hoek wat me vervolgens niks op de bankrekening opleverde. Gezien mijn gemiddelde salaris net bijstand is vind ik niet dat ik de luxe heb om gratis werk te doen.

3.Werken aan mijn money mindset.
Ik vind een fatsoenlijk salaris een belangrijk onderdeel van succes. Hoe ik denk en doe over geld past daar nog niet helemaal bij. Ik ben vrij makkelijk in geld beleggen maar grotere bedragen aan mezelf uitgeven vind ik nog wel een uitdaging. Veel liever koop ik een mooi cadeau voor mijn vriend of mijn zusje.

4. Positief over mezelf praten.
Hoe ik over mezelf denk en praat pikken andere mensen op als de waarheid over mij. Ik noem dit stukje grinnikend de marketing van mijn leven verbeteren. Eigenlijk is het hartstikke fijn om over jezelf te praten alsof het goed met je gaat. Dan ga ik het zelf ook steeds meer geloven. Het is natuurlijk niet zo dat ik nu nooit meer kan zeggen dat er iets niet lekker loopt. Dat bepaal ik namelijk lekker helemaal zelf. Alleen kan ik er nu bewust voor kiezen met welke intentie ik zo’n verhaal vertel en dat is een fijn gegeven.Ik ben een mislukking

Ik volg een opleiding N.L.P. en realiseerde me laatst ineens keihard dat ik leef met de overtuiging: ‘ik ben een mislukking’. Een onderdeel van N.L.P. is dat mindset of ‘de manier waarop je over jezelf denkt’ bepalend is voor het leven wat je leeft. En boy werd ik daar even met mijn neus op de feiten gedrukt.

Ik leef het leven wat hoort bij de mindset ‘ik ben een mislukking’.

Om het even iets tastbaarder te maken, het is me sinds mijn afstuderen in 2017 nauwelijks gelukt om inkomen boven bijstandsniveau te vergaren. Terwijl ik wel een hbo bachelor en master heb afgerond. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat de skill die ik daarmee heb verworven klassiek zingen is en dat dat in eerste instantie al niet het beste idee was om de bankrekening eens flink te spekken. Ken je die verhalen van mensen die de eerste binnen hun familie zijn een academische opleiding hebben genoten? Ik ben degene binnen ons gezin die HBO ging doen na haar gymnasium…

Nu ik dit ingezien heb ben ik er helemaal klaar mee. Ik ben opgevoed door een feministische moeder en het voelt alsof het in mijn DNA ingebakken zit dat ik als vrouw voor mezelf moet kunnen zorgen . En die verantwoordelijkheid ga ik nu nemen.

Ik ga mijn mindset veranderen van ik ben een mislukking naar ik ben een succesvolle vrouw. In deze blog ga ik bijhouden welke stappen ik daarin precies onderneem om aan mezelf verantwoording af te leggen en met het idee dat iemand anders er ook wat aan kan hebben.