Hoe word ik alles?

Het is even stil geweest hier, ik zat/zit een beetje in een dip. Ik heb net genoten van een heerlijke week vakantie in Zeeland in een soort Amerikaanse villa met sauna en ben sinds terugkomst in Den Haag snipverkouden.
Daar omheen ben ik flink aan het worstelen met keuzes en focus.
Toevallig kwam ik via een TED talk Emilie Wapnick weer tegen, eerder heb ik van haar het boek ‘hoe word je alles?’ gelezen. Voor de tweede keer was het een verademing. Haar idee is: ‘Het kan zijn dat je veel passies en interesses hebt en daarom helemaal in de stuip schiet als je het gevoel krijgt dat je er 1 moet kiezen, en dat meerdere mensen dit hebben’. Als ik mensen vertel dat ik (klassiek) zangeres, theatermaker en personal trainer ben krijg ik vaak een reactie à la: “wat een bijzondere combinatie. Dat hoor je ook niet vaak”

Er zijn redelijk wat termen voor dit soort type mens: multipotentialist, renaissancemense, homo universalis. Het tegenovergestelde hiervan noemt Wapnick een specialist, iemand die juist heel veel interesse heeft in 1 specifiek gebied.
Waar ik nou wel zou willen durven zeggen is: “Ik vind heel veel dingen boeiend en ben in die dingen ook allemaal aardig bedreven en zodra ik het snap raak ik verveeld en ga ik op zoek naar iets nieuws. Dus wat ben ik? Dat ligt eraan wanneer je het vraagt!”

Ik merk dat ik de term multipotentialist ook vrij hoogdravend vind. Even de vier vragen van Katie Byron erbij pakken. Haha, wacht deze sprong heeft een beetje uitleg nodig. Ik doe momenteel mee aan het smartgirls startUp jaarprogramma waarin ik elke maand lessen krijg van vrouwelijke ondernemers. Ondernemen is mijn huidige grote interessse. Daar kwamen, in een masterclass van Adine Versluis over money mindset, de 4 vragen van Katie Byron langs.
Ik door loop ze hieronder even, heb ik er gelijk een keer mee geoefend.

Ik geloof dat een multipotentialist iemand is die zichzelf wel erg goed gelukt en bijzonder vindt.
1. Is het echt waar wat je denkt?
Geen idee, het is moeilijk meetbaar hoe bijzonder of goed gelukt iemand is.

2.Kun je dat 100% zeker weten?
Je weet volgens mij alleen 100% zeker dat je een keer dood gaat dus nee.

3.Hoe reageer je als je dat gelooft?
Blijven proberen me in het specialist model te gieten. Dan vertoon ik geen arrogantie, en blijven mensen me aardig vinden.

4.Wie zou je zijn zonder dat je dat gelooft?
Een tevreden mens met uitdagingen door middel van meerdere passies waar ik tussen kan en mag wisselen.

Oeh ,wie zou je zijn zonder dat je dat gelooft klinkt wel erg aantrekkelijk! Misschien toch zinvol om die overtuiging om te buigen in mijn hoofd.
Het laatste wat ik hier nog aan toe te voegen heb ik het 3 stappen model wat ik hierbij heb geleerd.
Stap 1: Creëer routine tot je verveeld raakt
Stap 2. Ben je verveeld? Ga weer op zoek naar opwinding tot je overladen raakt.
Stap 3. Raak je overladen, ga weer terug naar stap 1.
Heerlijk om mijn leven in dit simpele model te gieten en zo te weten wat ik wanneer nodig heb. Ik ga hiermee experimenteren!

Ik voel me er nog niet comfortabel bij mezelf vanaf nu als multipotentialist te betitelen maar heb wel weer extra ideeën om me te helpen bij mijn zoektocht naar “Hoe word ik alles?”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: